Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταβάλλει προσπάθεια να μετριάσει την οργή των αγροτών και να αποτρέψει την εξάπλωση των κινητοποιήσεων και των μπλόκων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε αύξηση της πρώτης αρωγής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel», μετά από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3», η αποζημίωση θα κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε υποδομές στη Θεσσαλία, οι οποίες θα κοστίσουν 1 δισ. ευρώ.
Δεν είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να κατευνάσει την οργή των αγροτών.
Αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στη Βουλή. «Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για καθυστέρηση στην κατάθεση τροπολογίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, δήλωσε ότι το μέτρο εφαρμόστηκε για το 2022 και το 2023 και θα εξεταστεί για το 2024, ανάλογα με τις δυνατότητες.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει βαθιά σχέση με τον πρωτογενή τομέα και τους ανθρώπους του.
Για τις κινητοποιήσεις ανέφερε ότι κάθε μία πρέπει να είναι λογική και να μην επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε τη νέα αποζημίωση στους αγρότες, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να κατευνάσει την εκδηλωμένη οργή τους.
Επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Μάιο – Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα επισκεφτεί την Τουρκία τον Μάιο, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι «έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα».
Σχετικά με τη συμφωνία για τα F-35, ανέφερε ότι «έχουμε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για μία μοίρα F-35 σε πρώτη φάση, με δρομολόγηση παραλαβών από τα τέλη αυτής της δεκαετίας».
Διευκρίνισε ότι μπορούμε να αγοράσουμε έως 40 F-35, αλλά δεν θα τα προμηθευτούμε όλα μαζί, καθώς πρόκειται για μια ακριβή προμήθεια.
Αναφερόμενος στην επιστολή του Μπλίνκεν, τη χαρακτήρισε ως την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους και της αυτοτέλειας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι, από τη στιγμή που ανατάξαμε τη ναυπηγοεπισκευαστική και τη ναυπηγική βιομηχανία, δεν διεκδικούμε σε επόμενα προγράμματα τη δυνατότητα συμπαραγωγής.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαχωριστεί η υποχρέωση της Ελλάδας να εξοπλίζεται από το γενικότερο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στο οποίο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τους τελευταίους μήνες.